Triggerpunkter

En triggerpunkt är en liten öm punkt på 2-5 mm i en spänd muskelsträng. Den uppstår vid sammandragning av muskelfibrer genom skada eller överbelastning. Muskeln skyddar sig genom att dra ihop sig. Triggerpunkter uppstår när spänningen i muskelfibrerna stannar kvar på vissa ställen.

Om spänningar kvarstår kan punkter uppstå även vid muskelfästen och närliggande muskler. Punkten ömmar vid tryck men kan även ge smärta längre bort, domningar eller stickningar i fingrar eller ben.

Triggerpunkten ger en lokal eller utstrålande smärta till områden i kroppen och kan orsaka stora besvär i kroppen. En triggerpunkt kan vara :

Passiv: Det ger inga besvär men kan palperas fram som en öm punkt i muskulaturen.

- Aktiv: Ger stelhet i musklerna, rörelseinskränkningar och smärta även i vila. Smärtan kan vara lokal eller strålande.

Latent: Ger stelhet och rörelseinskränkningar precis som vid en aktiv triggerpunkt, men här smärtar det bara vid provocering av punkten.

Varför uppstår en triggerpunkt?

– Långvarig statisk/monoton belastning som uppstår vid exempelvis datorarbete eller jobb med händerna över axelhöjd

– Stress eller oro

– Akut överbelastning av en muskel

– En snabb och kraftig uttöjning av en muskel

– En snabb aktivering av en muskel i maximalt förkortat läge

– Ett yttre tryck på muskeln som leder till sämre blodtillförsel, till exempel en tung väska med remmen på ena axeln

– Dålig arbetsställning/hållning/lyftteknik

– Vid hård träning eller mycket stillasittande

Hur behandlas en triggerpunkt:

Man trycker på punkten med tumme, finger eller armbåge, med ett gradvis ökat tryck på triggerpunkten tills klienten känner att smärtan avtar (ca 1 minut). Syftet är att töja muskelfibrerna och få en ökad cirkulation genom att kroppen försöker utjämna den syrebrist som uppstod under pressuren/trycket genom en ökad blodmängd till området. Detta gör att muskeln syresätts och slaggprodukter transporteras bort.

Den onda cirkeln: 

När musklerna är spända så blir cirkulationen sämre, vilket leder till att musklerna inte syresätts som de ska. Det skapar en syrebrist som leder till försämrad funktion och smärta. Musklerna reagerar med att dra ihop sig yttligare och så länge muskeln används utan syre blir tillståndet allt sämre. Du kan till exempel ha ont i övre ryggen men triggerpunkten kan sitta vid bröstmuskulaturen.